До повишаване на заплатите и още социални придобивки за работещите на летище "София" се стигна след преговори със синдикатите, съобщиха от КНСБ.

Новите условия са включени в Колективния трудов договор, подписан между ръководството на "Летище София" ЕАД и синдикалните организации на Съюза на транспортните синдикати в България към КНСБ (СТСБ) и на ФТР "Подкрепа". Документът бе подписан на 7 ноември.

Срокът на действие на КТД ще бъде две години, считано от 8 декември 2017 г. С новия Колективен трудов договор се запазват всички договорени и действащи до момента текстове, актуализира се скалата за заплащане и се надграждат някои от социалните придобивки на работниците.

Припомняме, на 31 януари т.г. работещи на летище София протестираха срещу отдаването на концесия на летището. Мотивът им бе, че тази процедура не защитава по никакъв начин правата на работещите.

От КНСБ припомнят, че само преди дни и миньорите в "Марица-Изток" получиха увеличение с 10% на заплатите си, което представлява скок значително над 100 лв. на заплатите там.

Това стана след преговори със синдикалната организация на КНСБ и личното участие на президента на КНСБ Пламен Димитров, който го договори с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.