Пожар в помещение на Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) - Сопот е имало тази нощ, съобщи БНР. При пожара няма пострадали хора, а огънят е потушен. Постройката се намира далеч от складовете със специална продукция на оръжейния завод, уверяват от завода. Сигналът за инцидента е подаден малко след 03:30 часа.

ВМЗ и община Сопот се споразумяха за дълга

ВМЗ и община Сопот се споразумяха за дълга

От завода ще платят на общината без да рискуват дейността си

От пловдивската пожарна уточниха, че не се касае за складове с боеприпаси. "Става въпрос за техническо помещение, което е с обслужващо предназначение към ВМЗ-Сопот. Изгорял е покривът с квадратура от около 450 кв.м. Той е бил дървен, а постройката - тухлена. В цеха са изгорели четири мотокара и един струг", обясни говорителят на пловдивската пожарна Цвятко Дешев.

А за кого е било произведено взривеното в Иганово, пита експерт

А за кого е било произведено взривеното в Иганово, пита експерт

Марин Иванов: Явно някой не иска тази продукция да бъде изнесена от България

Припомняме, това не е първият инцидент на части от сопотската оръжейница. На 20 март 2015 година малко след 19 часа взрив избухна на площадката в Иганово, която е част от ВМЗ-Сопот. На следващия ден този завод бе затворена на 21 март . На 14 април последва втора експлозия в друг склад на същото място.

Бивш шеф на ВМЗ: Взривовете в Иганово са саботаж от конкуренти

Бивш шеф на ВМЗ: Взривовете в Иганово са саботаж от конкуренти

Възможно е да има и политически елемент

На 14 април м.г. министърът на икономиката Божидар Лукарски обясни пред bTV, че е впечатлен как има нов взрив на продукция, изнесена след първите взривове. "Става дума за същата продукция, която е причинила и предишния взрив в Иганово. Това, което ми направи впечатление е, че взривът става в същия ден, в който завода трябва да започне работа", заяви тогава министърът, който не изключваше и версията за саботаж.