Българската Изпълнителна агенция по околна среда и води (ИАОС) ще се включи в новата онлайн услуга за качеството на атмосферния въздух на Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) и Европейската комисия, съобщиха от ИАОС.

Данните, засечени у нас, ще се изпращат в реално време до ЕАОС. Страната ни ще бъде включена в Европейския индекс за качество на въздуха след като от ЕАОС бъде осигурен контакт със сървъра, чрез който информацията ще бъде предавана в реално време.
Това се очаква да стане до края на ноември т. г. след установяване на техническа съвместимост.

Свързването на данните на ИАОС с ЕАОС е заложено по проект на Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020 - "Създаване на информационна система за докладване на данни за качеството на атмосферния въздух (КАВ) като част от Националната система за мониторинг на КАВ в реално време".

Преди 15 дни от агенцията по околна среда изпратиха запитване до Европейската агенция за предоставяне на достъп за предаване на данни до специализирания им сървър.

Колко е чист въздухът в България?

Колко е чист въздухът в България?

Мръсният въздух убива 15 000 българи годишно

В сряда от ЕАОС са получени необходимите данни за реализиране на връзката и се работи по осъществяването на онлайн контакта.