Предколедно пътуване организират от БДЖ по атракционния маршрут на теснолинейката между Септември и Велинград, съобщиха от БДЖ. На 21-и декември /събота/ всички клиенти на националния жп превозвач, които проявяват интерес към ретро подвижния състав и живописния маршрут, могат да участват в специалното пътуване.

Пътническата композиция ще бъде теглена от теснопътния парен локомотив № 609.76 - доставен у нас точно преди 70 години. 

Дядо Коледа и Снежанка се качват на теснолинейката "Родопи"

Дядо Коледа и Снежанка се качват на теснолинейката "Родопи"

На 14 декември ще се возят от от Септември до Добринище и обратно

Атракционният влак ще се движи в състав от шест вагона и ще потегли от гара Септември в 10:50 часа. В обратното направление композицията с ретро локомотива ще замине от гара Велинград в 15:55 часа.

Ретро влакът ще бъде украсен от Сдружение "За теснолинейката", които ще се погрижат и за доброто настроение на пътниците. За всички деца ще бъдат осигурени подаръци.

Цената на билета за влака с парния локомотив № 609.76 между Септември и Велинград e 29 лв. за пътуване в двете посоки (с включени запазени места).

Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билети е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст. Всички деца до 10 години задължително пътуват с придружител.

Продажбата на билети и резервация на запазени места за пътуване с атракционния влак № АВ16291/АВ16292 стартира от утре (18-и декември). Билети могат да бъдат закупени онлайн на следния линк https://bileti.bdz.bg/ и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.

Парният локомотив № 609.76 е произведен в заводите Chrzanow Полша през 1949 г., след което е въведен в експлоатация по теснолинейните 760 mm железопътни линии Септември-Добринище и Варвара-Пазарджик. Той е експонат от музейната колекция на БДЖ. Възстановен е отново за движение точно преди 15 години. Към момента е единственият парен локомотив по теснолинейката в експлоатация.

С този локомотив се извършват атракционни, юбилейни, туристически пътувания. Той участва във филмови продукции по една от най-атрактивните железопътни дестинации в България от Септември до Добринище.