Солидарен съм с протеста на превозвачите, но не виждам решението на проблема в България. Недопустимо е да им се дават държавни помощи.

Това каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по повод протестите на превозвачите заради покачването на цените на горивата, съобщава Би Ти Ви.

Според министър Димитров, ако превозвачите направят анализ на реалната ситуация, ще разберат, че причината за поскъпването на горивата не е в България. Няма възражения и аз да си сложа протестна лентичка, но нещата не се решават тук, допълни той.

Димитров отбеляза, че когато се повишава цената на горивото, това не може да не се отрази върху цените на билетите, защото това са скачени съдове. Той припомни, че още миналата седмица е било декларирано намерението да се спре временно лицензирането на нови превозвачи като мярка.

Протестът на превозвачите е важно намерение, но не знам какво може да се предприеме, когато цената на петрола не се покачва в България, акцизът ни е под минималното ниво, не би могло страната ни да направи нещо, коментира министър Димитров.

По думите му, когато се сменят условията на международния пазар, няма как производителите и потребители да не се съобразяват с това.

Министърът на икономиката увери, че няма основание за рязко повишение при хранителните продукти, защото реколтата тази година ще е добра.