Пет завода за биодизел на стойност 320 млн. евро ще бъдат изградени в страната, стана ясно по време на проведения вчера международен форум, организиран от Асоциацията за развитие на стопанството и културата (АРСК).

По предварителни данни в българската икономика ще се влеят близо 5 млрд. евро през следващите пет години като приходи от производството на биодизел от битови и селскостопански отпадъци, съобщава „Новините онлайн".

По време на форума председателят на АРСК д-р Николай Недков заяви, че пилотната инсталация за производство на биодизел ще започне работа през януари 2008 г. в Шумен. Заводът ще прави между 60 - 80 млн. тона биодизел годишно, като в проекта се предвижда да бъдат вложени 45 млн. евро, осигурени от германския фонд ICS "International Consulting SP".

В фонда участват "Дженерал мотърс", "Дженерал електрикс" и Световната банка, обясни Недков. Фондът е заделил 320 млн. евро за България. Със сумата ще се финансират инсталации в Силистра, Перник, Ямбол и Мездра. Мощностите ще имат сходни параметри със завода в Шумен. Шумен и Силистра вече имат подписани договори за заводите, обясни председателят на АРСК.

Мощностите ще работят по най-напредничавата технология - петрологенеза, която представлява нискотемпературен синтез, чрез който се ускоряват натуралните процеси, превръщайки биомасата в петрол.

Интересното при биодизелът е, че остатъкът при производството е напълно безвреден. Производството на такава суровина е икономически изгодно за България, защото при природните дадености на страната тя може да излезе на световния енергиен пазар, каза още Недков.

Подобни предприятия вече работят в Мексико и Германия, а в Хърватска и Украйна се изграждат.