Агенцията за приватизация и Dalkia International, Франция подписаха договора за приватизационна продажба на 100% от капитала на "Топлофикация Варна" ЕАД, Варна.

Договорът беше подписан от Тодор Николов, Изпълнителен директор на АП и Жером Ладриер, Директор Регионално развитие за Централна и Източна Европа в Dalkia International.

Стойността на сделката е в размер на 6 780 000 евро (13 260 527.40 лева), която се заплаща чрез банков превод по сметка на АП, информира Money.bg.

Съгласно двустранно парафирания договор купувачът се задължава да не прехвърля акциите на дружеството, правата и задълженията, произтичащи от договора, както и да не намалява участието си в капитала му под 51% за срок от три години, освен с предварително разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол.

Французите от "Далкия" ще трябва да запазят основния предмет на дейност и да не допускат ликвидация или преобразуване на дружеството за срок от три години.

Новият собственик се задължава също така да осигури дружеството да извършва дейността си в съответствие с издадените му лицензии, както и да не прекъсва снабдяването с топлинна енергия освен в случаите, предвидени в лицензията издадена на дружеството.

Французите ще трябва да поддържат заплатите на служителите в топлофикацията във всяка от следващите 3 години, поне на равнището на разходите за труд, които дружеството е имало през годината приключила на 31 декември 2005г.

Съгласно договора купувачът се задължава и да приведе дейността на дружеството в съответствие и да спазва европейските директиви за големите горивни инсталации и контрол и опазване на околната среда от замърсяване.