Въпреки уверенията, че нещата в Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) са променени в средствата за масова информация се появяват материали за конфликт на интереси от страна на нейните ръководители.

Това каза депутата от ДСБ Евгени Чачев по време на парламентарния контрол, където той зададе въпрос към министъра на транспорта Петър Мутафчиев.

Според Чачев са излезнали данни показващи конфликт на интереси от страна на подалия наскоро оставка изпълнителен директор на НАПИ Димитър Иванов и неговия наследник Иван Атанасов.

Не е работа на министъра на транспорта да проверява случаи на конфликт на интереси, като за тази дейност си има компетентни служби, отговори Мутафчиев.

Той посочи, че всички служители на НАПИ са подписали декларации за липса на конфликт на интереси.

Три отсечки от Автомагистрала "Струма" ще бъдат построени до 2013 г. Частта от Симитли до Сандански ще бъде готова след 2014 г., посочи Мутафчиев.

Според него това се дължи на факта, че само тази отсечка от магистралата струва 600 млн. евро.

Забавянето на изпълнението на някои проекти по ОП "Транспорт" е поради преустройството на Фонд "Пътна инфраструктура" в Национална Агенция "Пътна инфраструктура", коментира Мутафчиев.

Относно строежа на Дунав мост 2, министърът уточни, че до сега всички проекти са реализирани в срок и няма "изпуснати пари". Според Евгени Чачев Дунав мост 2 е трябвало да бъде готов още през 2004 г. В момента Дунав мост 2 е път на никъде, защото от румънска страна не се извършват строителни работи.

Правителството няма ясни приоритети, затова България има най-лошата инфраструктура в Европа, каза още Чачев.