Стартира публичен търг за продажбата на 67% от капитала на Балканкар ЗФИ АД, стана ясно от съобщение, публикувано на интернет сайта на Агенцията за приватизация.
Началната тръжна цена е 740 хил. лв., а стъпката, с която ще се наддава е 70 хил. лв.

Крайният срок за подаване на документи е 28 август, а три дни по-късно ще се състои и самият търг.

Цената на документацията е 1000 лв.

Предметът на дейност на Балканкар ЗФИ обхваща производство, сервиз, ремонт и търговия с фрикционни и други изделия за кари и друга подобна техника, стоки и услуги за населението.

Продуктовата гама на предприятието включва гарнитури от армиран и неармиран материал за двигатели с вътрешно горене, барабанни спирачни накладки и дискови спирачни накладки, феродови дискове за съединители и др.

Усвоени са над 160 типоразмера накладки за електрокари и мотокари, за леки автомобили, за товарни автомобили ЗИЛ, МАЗ, ГАЗ, Шкода, Ивеко и т.н.

Технологичното оборудване на дружеството е от 80-те години и е доставено от Русия и Италия, докато производството се осъществява в три основни цеха.

Дружеството разполага с индустриална площадка в гр. Брезник, където са построени производствени, административни и помощни сгради. Компанията притежава и 4 бунгала в курортен комплекс Камчия.

Капиталът на Балканкар ЗФИ е 255,64 хил. лв., разпределен в същия брой акции с номинална стойност 1 лв. За деветмесечието на 2005 г. дружеството има реализираха печалба от 50 хил. лв., докато само година по-рано финансовия резултат е възлизал на 268 хил. лв.

Решението за приватизацията на компанията е обнародвано в ДВ на 11.08.2006 г., като избраната процедура в чрез търг с явно наддаване.