Липсва цялостна програма от мерки, които са за предстоящата опасност, надвиснала над българската икономика и бизнес. Тя може да доведе до деградация на цялостното ни икономическо състояние. Опасността е от изключително забавяне на нашето развитие, не споделям оптимистичните визии на правителството. Това каза пред БНР проф. Димитър Иванов, макроикономист.

Не трябва да се осланяме много на помощта от Европа, каза проф. Иванов.

Според него се вземат "доста временни, ден за ден, несъвместими решения". Той доста образно представи развитието на икономиката на страната ни - "Икономиката ни се спуска с асансьор надолу, но ще трябва да се изкачва, ползвайки стълбите. Очаквам това изкачване да е продължително и твърде уморително", коментира Иванов.

Макроикономистът отчита почти радикална промяна в света. Ефектите от пандемията ще бъдат повече безработица, несигурност, социални размирици и много повече несигурност. Българската икономика е предимно икономика на услугите, а именно този сектор е най-ударен от тази криза, подчерта проф. Димитър Иванов и прогнозира асиметричен характер на българското излизане от кризата.

По данни, които не са потвърдени от Националната статистика за 2020 година има намаление на сектора на услугите с -47%, промишленото производство е с близо 8%, строителството с 6%, с -3,75% е намаляването при производство на хранителни продукти.

Бизнесмените със затворен бизнес кандидатстват само онлайн за компенсации

Бизнесмените със затворен бизнес кандидатстват само онлайн за компенсации

Доскоро законът не позволяваше приходна агенция да стане разплащателна

Според проф. Иванов трябва да се надяваме до края на третото тримесечие на 2021 година да има ваксинирани около 60% от населението.

Възстановяването на икономиката от нива преди пандемията може да се случи чак към края на 2022-ра година, смята българският икономист от Лондон.

Значителна част от населението в страната са "кешово притиснати", каза проф. Иванов и предупреди да се внимава с кредитите, защото България е "изправена пред огромна кредитна опасност".

Компенсират затворени бизнеси с 20% от оборота им за 2019 г.

Компенсират затворени бизнеси с 20% от оборота им за 2019 г.

Обмисля се вариант за компенсация и на незатворените бизнеси, които не могат да работят пълноценно

"Кредитите в момента представляват 67% от активите на цялата банкова система. Раздадените кредити в България са три пъти повече отколкото предвидените приходи от данъци за бюджета", заяви проф. Иванов. Сумата на раздадените кредити почти надвишава официалния външния държавен дълг на България.

Той прогнозира, че може да се стигне до спирала на огромна дългова задлъжнялост на всички - държава, бизнес, домакинства, от която много трудно ще се излезе

БСК: Състоянието на бизнеса у нас се е влошило сериозно

БСК: Състоянието на бизнеса у нас се е влошило сериозно

Има предпиремачи, които искат да продадат активите и бизнесите си, и да станат чиновници