71% от представителите на бизнеса, участвали в анкета на БСК декларират, че състоянието на фирмата им през 2020 г. се е влошило спрямо предходната година. Влошено състояние на бизнес климата отчитат 91% от анкетираните. За сравнение, през миналата година процентите са били, съответно - 25 и 43.

Това представи пред "Български икономически форум 2020: Икономическо възстановяване на хоризонта" председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев.

Проучването на БСК показва висока степен на песимизъм у българския бизнес. 68% от анкетираните очакват спад на икономиката и на работните места през следващата година, придружени с ръст на цените на суровините (66%), енергийните цени (77%), цената на бизнес кредитите (53%), регулаторната тежест (51%) и фискалната тежест (58%).

КРИБ разкритикува Плана за възстановяване и устойчивост на вицепремиера

КРИБ разкритикува Плана за възстановяване и устойчивост на вицепремиера

Според тях, трябва да има ясни критерии за разпределение на средствата по тях

68% от участниците в анкетата на БСК не одобряват антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса, а противоепидемичните мерки - 58%. Анкетираните са раздвоени в оценката си за въвеждането на диференцирано ДДС - 51% одобряват тази мярка, 38% са против нея, а 11% се колебаят.

Силно положителна оценка получава отказът от задължително въвеждане на СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговските обекти) - 72% от анкетираните подкрепят това решение.

Заради коронакризата 56% от анкетираните са се отказали от планирани инвестиции, 45% са пристъпили към съкращение на персонала, 39% са въвели частична или пълна дистанционна работа, 38% са направили инвестиции с цел съобразяване с противоепидемичните разпоредби, 35% са пуснали част или целия си персонал в неплатен отпуск за определен период от време, 21% са се насочили към развитие на онлайн продажби, а 18% са трансформирали производството си в посока промяна на продукти и/или пазари.

От КРИБ предлагат отсрочка на данъци и осигуровки заради затварянето

От КРИБ предлагат отсрочка на данъци и осигуровки заради затварянето

Помощ на предприятията за въпросния период

Само малка част от бизнеса се е възползвал от широко разгласяванитее антикризисни мерки. Най-голям интерес се отчита по отношение на мораториума върху плащанията по кредити (18% са се възползвали от тази възможност), мярката "60/40% (29%) и безвъзмездната помощ за микро- и малки предприятия, позната като "3/10 хил." (27%). Интерес към мерките по линия на Българската банка за развитие проявяват не повече от 1-2 процента от анкетираните.

Половината от участниците в анкетата декларират, че не са ползвали нито една от предложените от правителството антикризисни мерки. Бизнесмените, които са се възползвали, се оплакват от бавен процес (41%), бюрокрация (35%) и дори корупция (5%). Само 12% от възползвалите се от мерките декларират, че не са се сблъсквали с пречки.

Българският бизнес очаква по-бърза и ясна подкрепа от държавата за преодоляване на негативните последици от COVID-19, каза Радев. Очакванията са държавата да поеме част от възнагражденията на работниците и служителите, нулева ставка на данък печалба за следващите две години, безвъзмездна финансова помощ под формата на ликвидна подкрепа, отпадане или отлагане на общински наеми, данъци и такси, нисколихвени кредити с държавна гаранция и отлагане на плащанията по кредити, поясни Радосвет Радев.

Мотивът му е, че подобни резултати за 15-годишната история на тази анкета не са получавани. Данните показват, че ние сме в навечерието на изключително тревожни времена. Такава анкета бележи неминуема икономическа катастрофа, заради тоталното безделие на българската държава. "Безпрецедентността на тази епидемия най-малкото налагаше малко по-уважително отношение към българския бизнес. Честното изречение беше "нищо да не очаква бизнесът от държавата", коментира Радев.

Големият проблем е липсата на ликвидност. "С много по-малък разход можеха да вкарат в кондиция бизнеса. Сега вероятно около средата на февруари ще се излее някакъв рог на изобилието, защото ще остават 40 дни до изборите, но това няма да е въпрос на подкрепа, а опит за подкупване на бизнеса", каза Радосвет Радев.

По думите му има предпиремачи, които искат да продадат активите и бизнесите си, и да станат добре платени държавни чиновници. "Предприемачът е най-свободният човек, т.е. отказът от предприемачество започва да те вкарва в хипотезата на несвободата, на комформиста, на подчиняемия човек. Битката за българското предприемачество е битка за българските свободни хора", заяви Радосвет Радев.