Производствената база на "Ел Би Булгарикум" има нужда от спешен ремонт. Това констатира министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов при посещение на държавното млекопреработвателно предприятие във Видин.

"Държавата ще я реновира и ще инвестира в нови продукти и производствени машини. Модернизацията на производството е приоритет за нас", заяви той.

Министърът посочи, че се планира в "Ел Би Булгарикум" да се привлекат млади хора и кадри чрез възстановяване на дуалните програми. Научният център на "Ел Би Булгарикум" ще продължи да получава подкрепата на държавата и ще влезе в нов етап на развитие, благодарение на сътрудничеството си с японската компания "Мейджи", каза още министърът.

„Ел Би Булгарикум“ не е продавала на загуба, категоричен е бившият й шеф

„Ел Би Булгарикум“ не е продавала на загуба, категоричен е бившият й шеф

Той определи твърденията на министър Богданов като манипулативни и абсурдни

"Ел Би Булгарикум" вече работи на максимален капацитет и със 100 процента българско мляко, увери се Богданов.

Той беше категоричен, че предприятието няма да се приватизира. Богданов подчерта, че приоритет на държавата ще е обновяване на цялата фабрика и че ще работи за привличане на млади хора в дружеството.

На срещата с ръководството на производствената база стана ясно, че в момента във Видин дневно се произвеждат по 25 000 кофички кисело мляко и по над 6 тона прясно. Възстановено е и производството на продукти по БДС, което бе преустановено при предишното ръководство. Доставките на мляко за продуктите на "Ел Би Булгарикум" вече са удвоени. По решение на новото ръководство на компанията всеки месец се правят прозрачни конкурси за избор на доставчици на изцяло българска суровина. Министърът Богданов подчерта, че този месец е закупена суровина в размер на 900 тона мляко само от български производители, което е близо 2 пъти увеличение в сравнение с миналото лято, когато изкупуваната суровина е била само 430 тона.

Качеството на продуктите трябва да се възвърне, подчерта Богданов. Той съобщи, че се планира дистрибуционната мрежа в региона да се увеличи, за да се скъси веригата на доставки и продуктите на "Ел Би Булгарикум" да достигат до повече клиенти. През последните месеци се наблюдаваше липсата им в магазинната мрежа.

Богданов припомни, че при предишното ръководство на дружеството са взимани неефективни решения за продажба на продуктите под себестойността им, което е довело до големи загуби за компанията. Заради неизгодни договори с търговски вериги компанията е губела по 50 000 лева месечно. През последните месеци производството не е работило на пълен капацитет, а на едва 60 процента от него, припомни още министърът.

Уволнени от "Ел Би Булгарикум" сигнализираха за незаконни практики

Уволнени от "Ел Би Булгарикум" сигнализираха за незаконни практики

Поне 3 закона са нарушени от настоящото ръководство на държавната мекопреработвателна компания