Над 250 000 регистрирани търговски фирми по данък добавена стойност (ДДС) трябва да актуализират фискалните си системи до края на март 2019 г. До края на юни следващата година същото трябва да направят и нерегистрираните по ДДС компании, както и бензиностанциите по отношение на техните електронни системи с фискална памет.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров представи предстоящите промени на брифинг по повод измененията Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

Бъчваров обясни, че промените са продиктувани от някой съществени фискални рискове. Сред тях са използването на касови апарати в ресторантите и заведенията за бързо хранене, търговията на дребно с хранителни стоки, търговията с облекла и обувки и други.

Той призова всички търговци да се свържат с производителите на касови апарати или със сервизните организации и да извършат променените изисквани в наредбата. Около изтичането на крайните срокове, се появяват и доста затруднения, предупреди Бъчваров.

Втората необходима промяна, която отчетоха от НАП, е изпращането на данните от касовите бележки в НАП. Всяка касова бележка, издадена от касов апарат в България трябва най-късно да пет минути след издаването си да бъде изпратена на сървърите на Агенцията.

Забранява се издаването на служебни бонове, посочи Бъчваров и допълни, че издаването на подобни бонове се е превърнало в модел за заобикаляне на правилата. Промените предвиждат и премахване на сторно касовата бележки, които досега се издаваха на хартия.

Бъчваров обеща, че на всяка една бележка се очаква да бъде отбелязан баркод, който да съдържа цялата необходима информация и който би позволил на клиента да участва в лотариите на НАП.

Другата група промени в наредбата са свързани със софтуера на управление на продажбите. Това са всички системи, при които има компютърен екран и фискален принтер. Проблемът при него е, че би могъл да позволи всяка една издадена бележка да не е фискална.

Те създават много сериозни рискове и нямат никаква правна регулация, отчете говорителят на НАП. Той добави, че между 30-70% от продажбите с такива принтери са в "зоната на здрача".

"В досегашната ни практика сме срещали много случаи, в които записите на базата данните на устройствата се намират в Хавай, САЩ, Дубай или на места, при които контролът на данъчната администрация е на практика невъзможен", заяви Бъчваров.

Всеки производител на такъв софтуер трябва да го приведе съгласно наредбата и да декларира съответствието пред НАП. До момента има 20 000 търговски фирми, в които има над 43 000 фискални принтера, изтъкна той.

Промени има и при електронната търговия, стана ясно от думите му. Към настоящия момент електронните магазини все още не са подложени на регулация в резултат на което не се знае чия собственост, отбеляза Бъчваров.

Последната група промени в наредбата са свързани с горивата. Контролните номера се очаква да бъдат с баркод, който досега се е писал ръчно. Следва сее житейската практика и с допуска възможността бензиностанциите да оперират на самообслужване. Съгласно новите правила на наредбата изрично се постановява за всяка една продажба на гориво да има касова бележка, подчерта говорителят на НАП.

На въпрос на news.bg до какви глоби би довело неспазването на наредбата, Бъчваров посочи, че глобата за неиздаване на касова бележка при първо нарушение е 2 000 лв., а за второ 10 000 лв. При системно нарушение на правилата търговският обект би могъл да бъде запечатан в срок до един месец.

Той уточни, че наредбата няма за цел административни санкции, а да се насърчи доброволното спазване на правилата.