Социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество приеха изменения и допълнения в наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Проектът на Министерството на труда и социалната политика предвижда срокът за приемане на молби-декларации за отпускане на целеви помощи за отопление да започне от 1 август, вместо от 1 юли.

Отделните хора и семействата ще трябва да декларират и вида на ползваното от тях отопление. Предлага се механизмът на изплащане на целевата помощ да бъде в зависимост от вида на ползвания енергоносител, като единствено при отопление с топлоенергия помощите ще се превеждат на съответните топлофикационни дружества.

Проектът на наредба предвижда промяна в сроковете за изплащане на отпуснатите помощи, като за текущата година плащанията се разделят на два пъти - в срок до 30 ноември и до 31 декември. За януари, февруари и март, както досега, помощите ще се изплащат до 31 януари на следващата година.

В съответствие с настъпилите изменения в Закона за социално подпомагане и в правилника за неговото прилагане се изменя и образецът на молба-декларация, в частта й за условията, касаещи доходно и имотното състояние, както и извършени сделки с притежавано имущество.

Представителите в НСТС обсъдиха в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев предстоящото увеличение на цената на енергоносителите от 1 юли.