Според данни на родната Статистика, има значително подобрение на промишленото производство и на търговията на дребно през ноември 2016 година, освен това се наблюдава и изненадващо солиден ръст на активността в строителството, съобщиха от НСИ.

Подобряване на бизнес климата през октомври отчита НСИ

Подобряване на бизнес климата през октомври отчита НСИ

Негативни остават нагласите в строителството

Индексът на промишленото производство в България нараства през ноември с 1,6 на сто, сравнено с месец по-рано - през октомври. Тогава беше отчетено повишение с 0,3%.

Спрямо година по-рано по същото време индексът на промишленото производство регистрира солидно повишение от 4,3%. Което не е много голяма изненада, защото предходния месец имаше също добър растеж от 2,8 на сто.

През ноември е регистрирано увеличение от 2,4% спрямо месец по-рано в преработващата промишленост. В добивната има движение нагоре от 2,2 на сто.

При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетно понижение от 1,3 на сто. На годишна база производството в добивната промишленост нараства с 9,8%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,0% и в преработващата промишленост - с 4,9 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през ноември е с цели 4,7% над равнището от предходния месец. Това е интересно движение, защото през октомври се понижи с 2 на сто.

Подобрила се е търговията ни с ЕС, отчете Статистиката

Подобрила се е търговията ни с ЕС, отчете Статистиката

Изнасяме най-вече за Германия, Италия и Румъния

Продукцията на гражданското и инженерно строителство се увеличава с 5,7%, докато продукцията от жилищно и сградно строителство нараства с 3,7 на сто.

На годишна база обаче, строителната продукция регистрира понижение с 3,5%, влошавайки се единадесети пореден месец от началото на миналата година.

НСИ представи и доклада си за търговията на дребно през ноември 2016 година.

Тогава оборотът в сферата нараства с 0,9% спрямо октомври, а на годишна база се увеличава с цели 6,1%.

Преди месец НСИ оповести данни, според които брутният вътрешен продукт на България се е повишил през периода от юли до септември - с 0,7% на тримесечна база и с 3,4% на годишна база.