700 хиляди тона храна годишно се пропилява в България, а в същото време 1 600 000 наши сънародници живеят в нужда.
Тази тъжна статистика извадиха от българската мрежа на Глобалния договор на ООН, които организират у нас Международния ден на околната среда - 5 юни.

Тази година темата на Световния ден е „Мисли. Яж. Пести". Кампанията се обявява срещу пилеенето и загубата на храна, като посочва, че в световен мащаб според Организацията по прехрана и земеделие на ООН, се пропиляват 1,3 млрд. тона храна на година.
В същото време един на всеки седем души по света заспива гладен, а повече от 20 хиляди деца под 5-годишна възраст умират всеки ден от глад.

За 2012 г. екипът и доброволците на Българска хранителна банка са събрали 195 тона храна, която се равнява на 490 хиляди обяда.

Организаторите на Световния ден на околната среда събраха днес в Музея „Земята и хората" около 80 ученици от 3 столични училища, с които ще бъдат проведени конкурси по рисуване и работилници на съответната тематика.
В образователна кампания по проблема ще се включат още 46 училища в столицата и 63 компании от различни сектори на икономиката.

Докато планетата е в затруднение да ни предоставя достатъчно ресурси, за да поддържа 7-милиардното население, ООН изчислява, че една трета от произведената храна се пропилява или губи. Хабенето изразходва огромни количества естествени ресурси и допринася за отрицателното въздействие върху околната среда.

Кампанията подканва да се обединят усилия, като всеки от нас предприеме действия в своя дом и след това наблюдава последиците от общите решения, които взимаме, за да намалим изхвърлянето на храна, да спестим пари и да намалим влиянието върху околната среда от производството на храна.

Ако храната не се употребява, това означава, че всички ресурси, вложени в производството й, също се губят, посочват организаторите. Например, нужни са 1000 литра вода, за да се произведе 1 литър мляко, около 16 хиляди литра вода пък се влагат във фуража на една крава, за да се направи един хамбургер. Последвалите парникови емисии от самите крави и по цялата верига на доставка се оказват напразни, когато изхвърлим тази храна.

Производството на храна в световен мащаб заема 25% от обитаемата земя и е отговорно за 70% от изразходваната прясна вода, която употребяваме, 80% от обезлесяването и 30% от емисиите на парникови газове. Това е най-големият фактор за загуба на биоразнообразието и изменението на земната покривка, изтъкват от ООН.