Комисията за защита на конкуренцията започна проверка на пет млекопреработвателни компании в страната.

Проверката цели да се установи дали фирмите са нарушавали добросъвестната търговска практика и дали са увреждали интересите на конкурентите в сектора. Проверките на КЗК са по депозирани сигнали от неправителствени организации като Конфедерацията за защита от дискриминация.

Според информация в сайта на КЗК проверката касае фирмите "Обединена Млечна Компания" ЕАД, "Димитър Маджаров 2" ЕООД, "Полидей 2" ООД, "Комлектстрой" ЕООД и "Ел Би Булгарикум" ЕАД. Производството срещу фирмите е било образувано в КЗК на 15 септември, петък.

Пред БНР председателят на Конфедерацията за защита от дискриминация адвокат Анели Чобанова заяви, че сигналът е продължение на започнатото в Института по стандартизация и в Патентното ведомство. По думите ѝ в този конкретен случай може да става въпрос за недопустима подмяна на българското законодателство по отношение на киселото мляко.

Според Чобанова е възможно въпросните марки кисело мляко да са упражнявали нелоялно и господстващо положение на българския пазар и да са притискали останалите производителите в сектора. "По този начин другите участници, стараейки се да изпълняват всички изисквания на БДС, те се затрудняват повече финансово и стават по този начин неконкурентоспособни на господстващите на пазара фирми", добави адвокатът.

Оказва се, че въпросните фирми поставяли върху опаковката на артикулите си надпис, че продуктите отговарят на стандартите на БДС. Според Чобанова това е нарушение по отношение хем на опаковката, хем на материала, от който е изработена опаковката. "След като си посочил, че твоят продукт отговаря на БДС, той трябва да отговаря на 100%", обясни Чобанова.

Очаква се резултатите от проверките на КЗК да излязат до месец.

6 производителя на кисело мляко доказват, че полипропиленовата опаковка е добра

6 производителя на кисело мляко доказват, че полипропиленовата опаковка е добра

В края на юли представят резултатите от две изследвания

Припомняме, в началото на месец юли някои от горепосочените фирми бяха проверявани за това дали новите полипропиленови опаковки променят качеството на българското кисело мляко и могат да бъдат стандартизирани по БДС. Тогава проби бяха взети от фирмите Маджаров, ОМК, Полидей /Домлян/, Булдекс, Лактима и Ел Би Булгарикум. 

Настояват да не се променя и опаковката в БДС за киселото мляко

Настояват да не се променя и опаковката в БДС за киселото мляко

Протестират срещу решение на Института по стандартизация