Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство, което трябва да установи дали от страна на "Вива Корпорейт България" ЕООД е извършено нарушение по чл. 24, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), предвиждащ КЗП да бъде уведомявана предварително при промяна в контрола над големи компании.

Комисията е получила сигнали от оператирите "Йеттел" и "А1", че Спас Русев лично или чрез дружеството "Вива Корпорейт България" ЕООД през септември 2022 г. е придобил контрол върху "Булсатком" ЕООД чрез сделка, по силата на която контролира поне 75% от капитала на дружеството "Булсатком Инвестмънт Лимитид Великобритания", едноличен собственик на капитала на "Булсатком". Подобна информация за сделката е установена от КЗК и в множество медийни публикации.

С неравноправна клауза КЗП защитавала интереса на мобилните оператори от години

С неравноправна клауза КЗП защитавала интереса на мобилните оператори от години

Това довело до сериозен спор между телекомите и потребителите

В качеството си на национален орган по конкуренцията и в изпълнение на своите законови правомощия по Глава V от Закона за защита на конкуренцията, КЗК извършва контрол върху концентрациите между предприятия, подлежащи на задължително предварително уведомяване в случаите на настъпването на трайна промяна в контрола съгласно чл. 22 от ЗЗК.

В тази връзка, с Решение № 1070/22.12.2022 г., Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство на основание чл. 38, ал. 1, т. 1 от ЗЗК за установяване на евентуално извършено нарушение по чл. 24, ал. 1 от ЗЗК от страна на "Вива Корпорейт България" ЕООД при придобиването на контрол върху "Булсатком Инвестмънт Лимитид" и респективно - върху "Булсатком".

Домусчиев купува "Нова телевизия" за 185 милиона евро

Домусчиев купува "Нова телевизия" за 185 милиона евро

КЗК разреши сделката за Нова