В момента се прави много обстойно проучване на всички служители на Държавен фонд "Земеделие" - Агенция САПАРД, които по някакъв начин имат отношение към тези 7 проекта на въпросната група бизнесмени, за които ОЛАФ поиска информация и които са участвали в мащабната схема за източването на пари по програма САПАРД.

Това обяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил в Пловдив, където днес откри международното изложение "АГРА".

Той бе категоричен, че следствието ще покаже дали служители от Агенция САПАРД са замесени в престъпната схема.

В съвместно писмо министър Нихат Кабил и вътрешният министър Румен Петков са информирали еврокомисар Франко Фратини и генералния директор на ОЛАФ г-н Брюнер за мерките, взети от страна на администрацията по тези проекти.

По три от проектите парите ще бъдат върнати, тъй като те са изискуеми още януари месец - заяви министър Нихат Кабил. Той съобщи още, че на т. нар. престъпна група от бизнесмени земеделското министерство е върнало миналата година други 11 проекта с искане за субсидия от близо 32 милиона лева и то пак в сектора месопреработване. Проектите са отхварлени, тъй като не са били покрити критериите за допустимост - посочи земеделският министър.

Припомняме, че на 13 февруари приключи специализираната операция, която доведе до разкриването на схема за източване на средства от ЕС по програма САПАРД на стойност 7.5 млн. евро. Източването е продължило цели две години.

Задържана е международна престъпна група, състояща се от седем българи, двама швейцарци, двама германци.