За втори път работници от летище "София" излизат на протест срещу отдаването на аеропорта на концесията, съобщи bTV. Според тях страната ще загуби повече, отколкото ще спечели, ако аеропортът отиде в частни ръце.

Процедурата по концесията вече беше спирана няколко пъти, но тя не е отменена. Според разчетите част от парите ще отидат за възстановяване на БДЖ. Част от служителите не са съгласни с това и вече са навън. Същинският протест е насрочен за 12 часа на 30 януари.

От 2010-та Летище София дава на държавата 50 % от приходите от наеми

От 2010-та Летище София дава на държавата 50 % от приходите от наеми

От 2008 година досега има намаляване на печалбата на летище „София”

Служителите на летището питат защо трябва да се съсипе едно печелившо предприятие за сметка на друго губещо и са категорични, че ако трябва ще се борят и за работниците от БДЖ, защото те не са виновни за неправилния мениджмънт.

Завещаха на служебния кабинет решението за концесията на летище София

Завещаха на служебния кабинет решението за концесията на летище София

Сега срокът е удължен до 31 януари

Концесията на летището започва на 20 май 2016 г., припомни Стефка Станкова - една от протестиращите. По думите й най-притеснителното е, че главното изискване за концесията е който даде най-много пари. Цената е 550 млн.лв. без ДДС и се отдава за 35 години.

Според някои финансисти и според Министерството на транспорта летището може и трябва да печели около 27 млн. лв. на година. Ако бъде дадено на концесия с еднократното плащане държавата ще загуби в рамките на милиард, 1,2 милиарда лева, допълни Стефка Станкова.

Летище София с близо 5 милиона пътници през 2016 г.

Летище София с близо 5 милиона пътници през 2016 г.

С 14 % е увеличен товаропотока през 2016 г

За миналата година печалбата е 5 милиона и 580 хиляди. Според служителите обаче тя е занижена, а това е в следствие на неправилни инвестиции и раздути щатове. Терминал 2 не е развил целия си потенциал, коментира друг служител на аеропорта.

Работниците са притеснени и за своето бъдеще, тъй като в цялата концесионна процедура единственото, което пише за тях е, че ги прехвърлят по чл. 123А по КТ и няма никаква яснота какво ще се случи. В документите пишело също, че концесионерът има право да отпуска различни дейности на подизпълнители.