Работодателските организации (АОБР) искат справедлива, прозрачна и изпълнима алтернатива за фискализация за неприсъствената търговия. Позицията им е в отговор на писмото на производителите на фискални устройства до изпълнителния директор на НАП г-жа Галя Димитрова, съобщиха от АОБР.

Предлаганата от работната група на НАП софтуерна фискализация има потенциал да бъде тази алтернатива, която да опрости модела на фискална отчетност чрез директна комуникация с НАП, смятат работодателите.

ВАС отмени текстове от Наредба № Н-18

ВАС отмени текстове от Наредба № Н-18

От АИКБ искат прозрачност при промяна на тази наредба

Те акцентират и за сигурността на фискалната информация, която била гарантирана в обсъждания режим - чрез употребата на дигитални сертификати, които гарантират идентичността на търговеца еднозначно и криптират съдържанието на неговата търговска информация.

Цифровата трансформация на бизнеса означава отсъствието на хартиени документи в дигиталните бизнес модели, в противен случай дигитализацията ще остане само на хартия, пишат работодателите.

Многократните изменения в Наредба Н-18 от 2018 г. насам и опитите за поставяне на регулация в нея за СУПТО (Софтуери за управление на търговските обекти) - доказа невъзможността за поставянето на рамка и модел на работа при разнообразието от софтуерите за управление на дейността, както и тяхното подчинение на фискалните устройства.

С последните промени в Закона за ДДС, които бяха правилни и категорично подкрепени от нас, ползването на СУПТО вече е по желание, а не задължително. Многомилионни разходи за проучване, за разработка и за опити за внедряване на СУПТО законопослушно извършени от страна на белия бизнес в България се обезсмислиха, пишат работодателите.

От Асоциацията акцентират, че онлайн търговията ще се развива все повече в условията на разпространение на вируса от Covid-19. При неприсъствената търговия пренасянето на хартиен фискален бон представлява затруднение, а в случаите на продажбата на услуги от разстояние - е единственото, за което е нужно да се организира транспорт.

Издаването на фискален бон в електронен вид е недостъпен за търговците, които имат и физически магазини, а освен това, задължава електронните магазини, които най-често са на наета компютърна инфраструктура, да имат директна връзка с фискално устройство. Това на практика го прави неприложим за голямата част от търговците, пишат работодателите.