Бих искал да видя българската държава много по-подкрепяща своя бизнес с възможност за достъп до финансови ресурси, с навременна, гъвкава и безвъзмездна помощ, която да направи малкия и среден бизнес по-конкурентоспособен в кризата. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията по връчването на годишните награди "Златна мартеница" за принос към българския бизнес, съобщиха от президентството. Той припомни в изказването си, че най-ценният капитал са хората, които са изнесли товара и на кризата вследствие на пандемията. 

Организатор на "Златна мартеница" е сдружението "Произведено в България - Съюз на малкия и среден бизнес". Отличията за българските производители бяха връчени за 27-а поредна година.

Президентът подчерта, че държавата трябва да гарантира по-бързи процеси на дигитализация, снемането на административна тежест и инвестирането в човешки капитал.

Снимка 521479

Източник: Президентство

"Българският предприемач и производител продължават да стоят устойчиво на много пазари, най-вече благодарение на силния предприемачески дух и много големи усилия и иновативност", подчерта президентът. Затова по думите му е необходимо и огромните средства, които ще постъпят в страната ни в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост трябва да бъдат изхарчени при ясна, обоснована, публична методика, която към момента няма. В началото на пандемията, когато наблюдавахме масово затваряне на граници, срив на доставки и производства, тогава българският производител на стоки и услуги, българските животновъди и земеделци не ни разочароваха", припомни още президентът и посочи, че държавата трябва да подкрепя приоритетно българския производител.

По думите му пандемията е внесла редица катаклизми, но създава и възможности, защото в момента протича мащабно преразпределение на световната инвестиционна, производствена и търговска карта. "Дебатът, който водим от десетилетия, в момента се води в много други държави, а именно доколко държавата да присъства в икономиката като регулатор и разпределител на обществен ресурс", отбеляза Радев като допълни, че българският бизнес в момента, както и неговият сроден бизнес по сектори и производство в други държави, зависи много от действията на държавата. Държавният глава допълни, че този прогрес се измерва в световно утвърдени класации за корупция, за свобода на медиите и за правене на бизнес, които определят отношението и на инвеститорите, и на световните финансови пазари към нашата страна.

Президентът Радев връчи годишна награда "Златна мартеница" на успешно българско предприятие, специализирано в птицевъдството, която изнася както на българския пазар, така и в 25 държави в Европа. Отличие връчи и вицепрезидентът Илияна Йотова на утвърдило се на пазара предприятие, завоювало доверието на своите клиенти компания "Котлостроене" АД. Йотова изрази надежда всички тези предприятия, както и много други, да намерят своето място в Плана за възстановяване и устойчивост на България.