Все още е рано да се каже дали България е в рецесия, заяви председателят на Националния статистически институт (НСИ) доц. д-р Мариана Коцева.

Тя съобщи, че официалните данни за Брутния вътрешен продукт за последното тримесечие ще бъдат публикуван на 10 юни и тогава може да се говори по-обстойно и по-точно за това дали сме в рецесия.

„Експертното определение за рецесия, което ползват всички статистици по света, е ,че една държава се счита за изпаднала в рецесия, ако през две последователни тримесечия се наблюдава спад в БВП", припомни директорът на НСИ, цитирана от БНР.

„Категорично заявявам, че не е имало намеса в работата на НСИ от страна на правителството или други кръгове", заяви д-р Коцева.

Изобщо не е рано да кажем, че в България има рецесия, заяви Иво Прокопиев от Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България и добави, че дефиницията за рецесия в различните държави е различна.
„България имаше икономически растеж от 6- 6,5% и за нас ръст от 1,2% вече означава рецесия", коментира Прокопиев.

За съжаление, до момента някакви специални мерки няма - бюджетът е встрани от икономическите реалности, смята Прокопиев, и тъй като приходната част в бюджета тотално не се изпълнява, няма как разходната част да бъде изпълнена.

Той определи като притеснително изказването на финансовия министър Пламен Орешарски, че планове за допълнително свиване на бюджетните разходи трябва да се правят едва през август.