Увеличаването на минималната заплата от 240 на 270 лева няма да увеличи безработицата, а ще доведе до ръст на всички доходи. Това прогнозира пред БНР социалният министър Тотю Младенов.

Той допълни, че правителството ще вземе до края на месеца решението за увеличението на минималната заплата, което ще засегне около 94 хиляди души. Само 12 хиляди са в обществения сектор, другите от частния, изтъкна социалният министър.

Тотю Младенов е оптимист, че от това повишение ще последва и ръст на останалите заплати.

Даваме един сигнал към хората, че компенсацията ще бъде факт. В редица браншови колективни трудови договори минималните работни заплати за дадения бранш се обвързват с коефициент, който е зависим от минималната работна заплата за страната, така че това ще става автоматично, обясни той.

Младенов припомни, че е разпрострял пет браншови колективни трудови договори върху целите браншове, което според него ще помогне на всички работници и служители, които работят.

От своя страна икономическият експерт на "Подкрепа" Мика Зайкова коментира, че въпреки че синдикатите са настоявали за минимална заплата 290 лева, те са доволни и на 270 лв.

Нетният доход от минималната работна заплата и сега е по-нисък от прага на бедност. Но тъй като за прага на бедност никой не говори от министерство на финансите, 270 е стъпка в правилна посока, посочи Зайкова, допълвайки, че минималната работна заплата е катализатор.