КНСБ смята, че кризата в България ще приключи не по-рано от края на 2010 г. и едва през 2011 г. може да се очаква икономически ръст.

Това заяви вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров.

Кризата идва в България със закъснение, но от началото на нейния разгар през октомври 2008 г. до февруари 2009 г. в страната са съкратени около 36 хиляди души, а за последните пет месеца на 2008 г. съкратените са 90 хиляди, уточни Пламен Димитров.

Заради прогнозите за разрастване на кризата синдикатът подготвя допълнителни мерки, освен тези, публикувани през януари.

Списъкът с мерките ще бъде представен следващата седмица на премиера Сергей Станишев, шестте работодателски съюза и КТ "Подкрепа".

КНСБ е обезпокоена, че правителството обявява пакет от мерки за справяне с кризата чрез около 500 милиона лева, а не е създаден антикризисен съвет, за да се чуят предложенията на синдикалните и работодателските организации и Националното сдружение на общините.

Конфедерацията предлага от 1 април или от 1 май да се повиши минималната работна заплата от 240 лева на 300 лева и да се повишат обезщетенията за безработица от минимални сега 120 лева и максимални - 240 лева, съответно на 240 лева и 360 лева.

Недопустимо е съкратени хора, които са се обезщетявали на 2 хиляди лева, изведнъж да започнат да получават 240 лева - в такъв случай никой няма да иска да плаща осигуровки, посочи вицепрезидентът на КНСБ.

Според Пламен Димитров, България трябва да последва примера на другите страни от ЕС и да положи усилия за стимулиране на потреблението.