Идеята ни е да преструктурираме „Напоителни системи" и да го разделим на две, като отделим двете дейности, които са несходни една с друга. Това обяви в Русе зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов, цитиран от БГНЕС. Той бе в града за среща със зърнопроизводители.

От една страна в „Напоителни системи" има чисто търговско дружество, което има за цел и задача да доставя и продава поливна вода, а от друга страна има дейност, която е неприсъща - да предпазва от вредното въздействие на водата, да поддържа всички диги и отводнителни съоръжения, които са минус като финансова дейност, обясни зам.-министърът.

Именно това е причината за идеята на земеделското министерство да се обособи едно държавно предприятие, което да предпазва площите на наводняване, и отделно да има едно чисто търговско дружество, което да извършва поливния процес и да осигурява, доставя и продава поливна вода.

„По този начин този воденичен камък, тази котва, която тежи на врата на дружеството с тази неприсъща дейност, да се освободи и при един добър мениджмънт всяко едно дружество да се развива нормално и според възможностите на тези, които го управляват", обясни мотивите Абазов.

Обещаните 15 млн. лв. за „Напоителни системи" ще бъдат осигурени до края на месеца, тъй като се изисква технологично време. След промяната на Закона за горите трябва да публикува и да се изготви постановление на Министерския съвет, в резултат, на което Министерството на финансите ще осигури ресурса. За това са нужни две седмици срок.

Този ресурс в продължение на последните три години не е осигуряван на „Напоителни системи". С последната промяна на закона правителството на ГЕРБ отхвърли възможността държавата да си плаща дела за обществено полезните и публичните дейности, които „Напоителни системи" извършва с цел предпазване живота и здравето на гражданите. С тази промяна се връща тази възможност и се осигурява тази полезна дейност, между другото неприсъща за едно търговско дружество", коментира зам.-министърът.

Междувременно около 50 служители и работници на „Напоителни системи" - клон Пловдив, протестираха в близост до Водната палата в града, съобщава БиТиВи. Хората носеха плакати, на които пишеше „Гладни сме, искаме си парите!" Те заявиха, че ще продължат да протестират, докато заплатите им не бъдат изплатени.

Припомняме, че работещите в държавното дружество „Напоителни системи" обявиха десетдневни стъпаловидни протести. Двама служители на плевенския клон дори започнаха гладна стачка в знак на протест срещу това, че не са получавали заплатата си от три месеца.

Вчера в Кърджали ресорният министър увери, че заплатите на служителите ще бъдат изплатени до края на месеца.