Ремонтират 7 от 109 язовира в Сливенска област за сметка на държавата. Към момента язовирите са общинска собственост, но общините не могат да отделят пари за поддръжка, съобщи заместник-областният управител Камен Костов, цитиран от БНР.

До 7 октомври кметовете могат да прехвърлят собствеността на язовирите

До 7 октомври кметовете могат да прехвърлят собствеността на язовирите

414 язовири се нуждаят от спешен ремонт

Очаква се от Държавната консолидационна компания да определят фирмите, които ще направят ремонта.

Проблемните язовири са край селата Злати войвода, Асеновец, Пет могили, Радецки, Крива круша и военната база Ново село.

Сред установените неизправности на водоемите са неработещи изпускатели, затлачване с битови отпадъци, филтрации по скатовете на стените и др. По думите на Костов стените на новозагорските язовири са превърнати в пътища от фермерите в района.

Осем от 11 язовира в Сливенско са потенциално опасни

Осем от 11 язовира в Сливенско са потенциално опасни

Засега не застрашават пряко населените места

"Земеделците нямат друг път или е по-отдалечен и много често минават през стените. Като път ги използват и създават коловози, после там се събира вода. Това нарушава и сляга язовирните стени", обясни зам.-областният управител.

Към момента няма информация кога ще започнат ремонтите на въпросните язовири.

Припомняме, по-рано по време на среща между ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и областния управител на Ловеч стана ясно, че до 7 октомври общинските кметове могат да прехвърлят собствеността на водоемите, които са на тяхна територия към държавата. Това ще стане чрез новосъздаденото Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири".