Днес изтича крайният срок, в който кредиторите на металургичния комбинат „Кремиковци" трябва да решат дали приемат оздравителния план, предложен от синдика Цветан Банков, или го отхвърлят.

В плана се предвижда кредиторите да трансформират вземанията си в собственост, съобщи БНР.
В случай, че облигационерите са против, вероятно ще се стигне до ликвидация и разпродажба на имуществото на комбината.

Доскорошният представител на облигационерите на „Кремиковци" Георги Прохаски коментира, че няма шанс за приемане на оздравителния план.

„Причините са две - от една страна липсата на единство между облигационерите - дали трябва да се поеме риска за оздравителен план, но от друга страна бих отправил критика към правителството и министерството на икономиката, че за пореден път то не успя да заеме тази активна позиция, която трябваше да заеме, за да може да се реализира един такъв оздравителен план", обясни Прохаски.

„Няма възможност към този момент да се реализира такъв оздравителен план и ще трябва да се отиде към разпродажба", смята още Георги Прохаски.

Бившият изпълнителен директор на „Кремиковци" Александър Томов, който е един от подсъдимите за източване на близо 36 млн. лв. от комбината, обвини бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров в неправомерни действия и измама, довели до предумишлен фалит на „Кремиковци".

Томов заяви, че през 2006-2007 г. заводът е осигурявал по 180 млн. лв. в държавния бюджет и е получил сертификат за липса на задължения от НАП. Въпреки това през 2008 г. ексминистър Димитров уведомил кредиторите, че комбинатът дължи около 700 млн. лв., каза Томов.