От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) настояват за незабавна държавна намеса по отношение цените на тока, става ясно от тяхно отворено писмо.

Те цитират отчетената печалба на АЕЦ "Козлодуй" от 717.5 млн. лв. за деветмесечието. Очаква се заради скъпия ток, до края на годината сумата да надхвърли 1 млрд. лв.

Цената на тока и парното няма да е като по вестниците, уверява Иванов

Цената на тока и парното няма да е като по вестниците, уверява Иванов

Все някой трябва да плати при едно замразяване

Сметки за ток са по три, а приходите са намалели по три, се казва в писмото на ресторантьорите. "Говори се за някаква държавна подкрепа някога, някак си, но до момента реално тя не е усетена. Всеки работодател в малкия и среден бизнес е поставен пред дилемата, коя сметка първо да плати - за ток ли, заплати ли, кредити ли, към доставчиците си ли да се издължи", пишат от бранша.

Това е причината от двете организации - БАЗ и СЗБ да настояват за незабавна държавна намеса по отношение цените на тока. Заканата на представителите на заведенията е, че сега цената на тока се усеща от бизнеса, но съвсем скоро тя ще бъде усетена по джоба на всеки български данъкоплатец.

Вече се изплащат компенсациите на бизнеса за цената на тока

Вече се изплащат компенсациите на бизнеса за цената на тока

4 млн. лева вече са изплатени

Ако не можете да се справите с регулацията на цените, осигурете незабавни и адекватни компенсации, пишат ресторантьорите. Те обясняват, че фалитите в техния бранш се развиват като лавина. Всеки ден затварят нови и нови заведения, а зимата тепърва започва, поясняват те.

"Неуважаеми госпожи и господа управляващи, скоро няма да има къде да изядете една супа! Но пък ще спестите от тлъстите си заплати разходите за ходене по заведения. Защото такива просто няма да има", завършва писмото на двете организации. 

Цената на тока и парното - в ръцете на депутатите, убеден Мартин Димитров

Цената на тока и парното - в ръцете на депутатите, убеден Мартин Димитров

Очаква нормализация пролетта на 2022 г.