Поредица от срещи с депутати от парламентарно представените партии проведоха ресторантьори и хотелиери с надеждата да падне тоталната забрана за пушене на закрито. Тук трябва да има разбиране и помощ.

Ако няма, глас народен, глас Божи, каза в кулоарите на НС Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Той съобщи, че има опасност браншът да обяви гражданско неподчинение от 15 декември и поясни, че то ще се изразява в разрешаване на пушенето и готовност за плащане на глоби.

Рагин уточни, че собствениците са изпратили заповед до мениджърите да не предприемат гражданско неподчинение, но те не са се съобразили с нея.

Затова правим тези срещи, да ги успокоим. Моите колеги са кротки хора, но да излят от Стара Загора, Видин, Пловдив, значи много им пари под краката, изтъкна Рагин.

Той уточни, че идеята за протеста е да се види каква е разликата при разрешаването на пушенето в заведенията. От 1-ви до 15-ти декември да се види колко е загубата и да се направи сравнение с резултата от 15-ти декември до 30-ти декември, поясни Рагин.

Тази седмица в парламентарната здравна комисия ще бъдат обсъдени текстовете за промяна на Закона за здравето, свързани с връщането на стария режим на тютюнопушене на обществени места.

Законопроектът предвижда в големите заведения да има отделни зали за пушачи и непушачи, а също и възможност да се пуши на работните места.
Според председателя на здравната комисия Даниела Дариткова няма предварителна договорка между депутатите за приемане на новите текстове, които да отменят сегашния забранителен режим. По нейно мнение той трябва да остане, а прогнозата й е, че народните представители ще проявят здрав разум и ще го запазят.