Българската асоциация на заведенията недоумява защо продължават нападките срещу подкрепата, която се предвижда за бранша.

За нас е неразбираемо защо е тази яростна атака срещу предложения, които ще помогнат на една сериозна част от българската икономика да оцелее и да продължи да дава добавена стойност в държавната хазна, посочва се в официална позиция на БАЗ.

От Асоциацията отричат твърденията, че отпада увеличението на минималния осигурителен доход от 610 на 800 лв. за сектора. Те поясняват, че внесената поправка е изцяло съобразена с "Националната класификация на професиите и длъжностите".

 Заведенията настояват след кризата да плащат 9% ДДС като хотелите

Заведенията настояват след кризата да плащат 9% ДДС като хотелите

Браншът нямал мазнинки и майбаси

От БАЗ посочват, че според класификацията бармани, сервитьори и готвачи са изрично записани в клас 8 - квалифицирани кадри, за които минималният осигурителен доход ще бъде 800 лв. В клас 9, отново съгласно класификацията, попадат чистачи, работници по събиране на отпадъци и помощници, т.е. неквалифициран персонал.

От Асоциацията смятат, че е логично да има разлика в заплащането на квалифицираните и неквалифицираните кадри, а стремежът "за всекиго по равно" бил философия на друг строй, от който сме се отказали преди повече от 30 години.

Те определят като обидни твърденията, че това ще доведе до масово назначение на бармани, сервитьори и готвачи като чистачи и подчертават, че изсветляването на икономиката е сред основните приоритети на Българската асоциация на заведенията.

Ресторантьори се боят от масови фалити заради мерките срещу коронавируса

Ресторантьори се боят от масови фалити заради мерките срещу коронавируса

Оплакват се от спад на посещенията и отмяна на резервациите