За ресторантьорите няма нищо предвидено и ако искаме да ползваме работна ръка от сред бежанците, а ние искаме да ползваме, трябва да намерим начин да осигурим спане за наша сметка и после да придвижим документите, което отнема около един месец. Това, което се казва по телевизията от страна на държавата, не кореспондира с действителността по никакъв начин.

Това заяви пред News.bg председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов за това дали ресторантьорският бранш ще се включи в кампанията за помощ на украинските бежанци и има ли интерес да се отвори бранша с работни места.

Ресторантьорският бранш не настоява за държавна помощ от държавата - то в момента и държавата няма като цяло. "Няма ясни правила - ние нито знаем откъде можем да заявим кадри, а и тези кадри първо трябва да ги настаним някъде. Ние първо трябва да намерим чрез брокери апартаменти, да наемем апартаменти и да настаним хората - дотук добре. Един месец обаче трябва да се изготвят документите - дотук добре, но през това време тези хора няма как да работят и някои трябва да ги издържа. Ние ли трябва да ги издържаме, държавата ли ще ги издържа? Просто няма създадени правила, отново сме малко на хаос, изтъкна Алибегов.

Украинците имат право на безвизово влизане в България

Украинците имат право на безвизово влизане в България

Трафикът на Дунав мост продължава да е интензивен

По думите му влизат едни хора в страната, появяват се едни хора по телевизията от правителството, които казват, че са осигурили всичко, но всъщност нищо не е осигурено. "Ние не знаем какво правим, а държавна помощ въобще не коментирам. За хотелиерите не се получи никаква помощ, а във Варна не искат да приемат украински бежанци, даже ги молят да освобождават хотелите", посочи Алибегов.

Според него, ако някои иска да помага доброволно е едно, но когато държавата излезе и каже, че това ще е политика и ще поеме разходите за хората - трябва да се сметки и колко струват хората, за да бъдат поети. Няма никаква яснота по какъв начин да наемаме кадри, по какъв и кой ще прави и обработва документите, колко време отнема това нещо. Когато това го няма, нали разбирате, че колкото и да искаме да помогнем, няма как да го направим, каза Алибегов.

Той обясни, че ресторантьорският бранш имал среща с Министерство на туризма и в Комисията по туризъм в Народното събрание. За хотелиерите има някаква направена схема, която е неясна и крайно недостатъчна - 40 лева на ден на стая, а не на човек, а това трябва да включва закуска, обяд и вечеря.

Това няма как да се случи при цените на тока и газа и много ще им е трудно на хотелиерите, изтъкна Алибегов.

40 лева на ден компенсация за украинските бежанци

40 лева на ден компенсация за украинските бежанци

Тези лица могат да кандидатстват по облекчената процедура