Русенска фирма, производител на бои, лакове, разредители и разтворители, е ощетила бюджета с над 2 милиона лева от неплатен акциз.

Дружеството е имало удостоверение за освободен от акциз краен потребител, тъй като във връзка с предмета си на дейност използва акцизни суровини за производството на неакцизни стоки.

След няколкократни проверки от страна на митническите власти и извършена ревизия са установени нарушения на акцизното законодателство, целящи чрез формално осъществяване на производствена дейност да се прикрие отклоняването на големи количества минерален терпентин.

В последствие, без за него да бъде заплатен акциз, терпентинът е продаван на други фирми, най-вече бензиностанции в цялата страна.
Терпентинът се използва за разреждане на други нефтопродукти като в резултат се получава некачествено гориво за моторни превозни средства.

В резултат на констатираните нередности Митница Русе отне удостоверението за освободен от акциз краен потребител на „Гаврил Генов" ООД. Митническите органи продължават работа по пълното изясняване на случая. Уведомена е прокуратурата.