180 тона високорадиоактивни отпадъци от работата на 1- 4 енрегоблокове на АЕЦ „Козлодуй" трябва да посрещне обратно страната ни от Русия. Периодът, в който това трябва да стане, е 2025-2035 година.

Това обяви изпълнителният директор на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци" Дилян Петров по време на семинар за журналисти в Дома на енергетика в гр. Козлодуй.

Колосалното количество радиоактивен материал, което страната ни е длъжна да приеме на своята територия, ще се съхранява на площадката в АЕЦ „Козлодуй", обясни Петров. При пристигането си в на площадката опасните отпадъци ще бъдат капсулирани.

Като цяло за извеждане от експлоатация на "малките" реактори от 1 до 4 в централата ще са необходими общо 1,107 млрд. евро. Към този момент тази дейност е недофинансирана с 342 млн. евро. Останалите пари се осигуряват от Международния фонд „Козлодуй" и националния бюджет. До дози момент изразходваните средства за демонтажа на реакторите са около 224 млн. евро.

По отношение съдбата на корпусите на реакторите се очаква реалното им разглобяване да започне след 3 години с 1 енергоблок. След като бъде нарязан корпусът, той ще се съхранява в реакторните басейни, като това ще се случи с всеки един от четирите реактора. В тези басейни след обработка корпусите ще престоят 40 години, допълни Петров. След като премине този интервал от време, металите ще се стопят и ще могат да бъдат използвани за други ядрени съоръжения.

Подготовката за демонтиране на реакторите ще започне от средата на следващия месец и тя ще включва оценка на текущото им състояние. Вече имаме лиценз за тези дейности от Агенцията за ядрено регулиране, допълни Петров. Той заяви, че като цяло около 90% от отпадъците свързани с демонтажа на реакторите ще са ниско и средно радиоактивни.

През 2014 г. около 7200 тона оборудване е демонтирано от машинните зали. От тях 4800 тона е освободено от регулиране и е предложено за продажба - като скрап или оборудване.

За 2015 г, се очаква да бъде демонтирано още около 7200 тона оборудване, като 200 тона се очаква да бъдат извадено от контролираната зона (реакторите - предимно касетки, където е стояло горивото).

До момента от продажбата на демонтираното оборудване са постъпили около 5 млн. лв., като за 1и 2 блок общо се очакват постъпления от 25 млн. лева.
За 3 и 4 блок тази сума може да бъде и по-голяма, защото малко преди да бъдат спрени от експлоатация те бяха модернизирани за над 300 млн. долара, отбеляза още Петров.