През ноември 2021 г. сезонно изгладеният индекс на промишленото производство се увеличава с 1.4% спрямо октомври 2021 г. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт.

През ноември миналата година календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 13.2% спрямо съответния месец на 2020 г.

Повишение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 8.2%, и при преработващата промишленост - с 0.7%, а намаление - в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.6%.

Съществен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 31.1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 16.5%, производството на напитки - с 5.2%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 5%.

По-значително намаление е регистрирано при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - със 17.4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 9.4%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 3.5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 3.4%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 48%, в добивната промишленост - с 42.3%, и при преработващата промишленост - с 5.5%.

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 62.7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 50.6%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 22.4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 16.9%.

Най-голям спад е отчетен при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 28.1%, производството на напитки - с 23.6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 16.8%.