15 млн. лева ще бъдат отпуснати от държавата за "Напоителни системи" ЕАД за разплащане с кредиторите на дружеството, за заплати и за извършване на обществената услуга за защита от вредното въздействие на водите, похвали се земеделският министър Димитър Греков след днешното редовно заседание на правителството.

Благодарение на диалога между синдикатите, министерството, директорите и служителите е постигнат консенсус, за да се решат поне основните проблеми на дружеството, посочи Греков.

Средствата ще осигурят по-добро стопанисване, поддръжка и експлоатация на обекти и съоръжения, чието основно предназначение е предпазване от вредното въздействие на водите, с оглед предотвратяване на непредвидими щети за държавата. Ще се създадат подходящи условия за работа на работниците от сектора и ще се осигури изплащането на техните заплати, обясниха от правителството.

С тези 15 млн. лв. няма да се решат всички проблеми, категоричен бе той. В тази връзка министър-председателят е натоварил Греков и финансовия министър Петър Чобанов да изготвят доклад за състоянието на дружеството и за неговото бъдещо развитие. С решението обаче е потвърдена важността на проблема и ангажимента към българското земеделие, обясни Греков.

Земеделският министър бе помолен да коментира и предупрежденията на някои хранителни вериги, че плановете на депутати и правителство за промени в законодателството, което урежда взаимоотношенията с родните производители, ще доведат до покачване на цените. "Няма такава опасност", категоричен бе Греков. Напротив, по думите му, във веригите ще влязат повече български стоки, а диалогът с тях е добър и те са готови да партнират, увери министърът.

За съжаление голяма част от родните производители не са достатъчно добре структурирани и организирани, за да удовлетворят исканията на веригите, поради което министерство е планирало изготвянето на нови правила на сдружаване, опаковане и други, заключи Димитър Греков.