Столичната община и синдикатите в градския транспорт постигнаха споразумение по част от исканията на работещите в дружеството, съобщиха участниците в днешните преговори, цитирани от БТА.

200 лв. увеличение на основната заплатите на шофьорите в столичния градски транспорт  предложиха от Столичната община и работодателите на представителите на представителите на двата стачни комитета, предаде БНР.

Увеличението да влезе в сила от 1 юни тази година предлага Общината.
Средствата за храна на ден ще останат, както до сега - около 9 лв.

Синдикати и работодатели са се споразумели да представят искане пред правителството за изготвяне на нормативен акт, който да регламентира работата на Столичния градски транспорт. Консенсус е постигнат и по искането да се сведе до минимум полагането на извънреден труд от страна на шофьорите.

Според заместник-кмета по транспорта Велизар Стоилов това ще бъде постигнато, тъй като след обявеното увеличение на заплатите ще се попълни сегашния дефицит от 160 шофьори.

Синдикати и работодатели са се споразумели представители на двата синдиката - КТ „Подкрепа" и КНСБ да участват в заседание на Комисията по транспорта на Столична община.

Синдикатите бяха категорични, че ще запазят стачна готовност, въпреки, че исканията са привлекателни, но те държат да бъдат изпълнени всички договорености.

Утре в 10.00 часа ще има среща на стачните комитети, на която ще бъде решено дали ще има стачка на 15-ти или не.

В днешните преговори участваха представители на стачните комитети в двете транспортни дружества, ръководствата на "Столичен автотранспорт" и на "Столичен електротранспорт", както и заместник-министъра по транспорта на София Велизар Стоилов.