Подобряването на търговско-икономическите отношения между България и Сърбия обсъдиха министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът, отговарящ за иновациите и технологичното развитие на Сърбия, Ненад Попович.

Двамата се договориха за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на иновациите, на информационните и комуникационни технологии и технологичните паркове.

По време на срещата Караниколов подчерта, че Сърбия е един от водещите търговски партньори на страната ни. Той посочи, че за първото тримесечие на 2019 г. стокообменът между двете държави възлиза на 286 млн. евро, което е с 10.4% повече спрямо същия период на 2018 г.

По думи на Караниколов износът на България към Сърбия само за първото тримесечие на настоящата година е нараснал с 39.6%. и достига 152.4 млн. евро. Това според министъра доказвало добрите ни търговски взаимоотношения.

Караниколов и министър Попович се договориха следващото заседание на Смесената българо-сръбска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество да се проведе през ноември в София.

От своя страна министър Попович посочи, че България е отличен партньор и сръбската страна иска да подобри сътрудничеството, най-вече в сферата на новите технологии и иновациите.