С около 5% ще се увеличат цените на жилищата в София през тази година. Това показват прогнози на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Сред причините за очаквания ръст са повишаването на цената на труда, покачването на себестойността на строителния продукт, двойното увеличение на цената на терените и други.

Общината и държавата получават близо 38% от цената при покупка на жилище. В тази сума влизат ДДС, корпоративен данък и още около 8%, свързани с различни административни разходи, които се пренасят върху купувача.

От Асоциацията посочват, че малко над 50% от крайната цена на жилищата се формира от самото строителство, в което се включват инвестиции в прилежаща инфраструктура и изграждане на комуникационни мрежи. Средният марж в бранша е около 11%.

По-евтини жилища в София, когато бюрокрацията намалее

По-евтини жилища в София, когато бюрокрацията намалее

Бизнесът вижда административните пречки като главна причина за високите цени на имотите

От НАСП представят абсурдна ситуация, която е реалност у нас - след като компаниите, макар да не са задължени, изградят улица и прилежащите канализация и осветление, те ги даряват на Столичната община, плащайки 20% ДДС върху проекта, което се пренася върху клиентите. Останалите административни разходи също са огромни, посочват от Асоциацията.

"В резултат от все по-тежката администрация и растящия брой градоустройствени рестрикции, нашата дейност значително се затруднява и крайният продукт се оскъпява. Надявам се процесите да се облекчат и да не стигнем до ситуация, характерна за големите европейски градове, където 75% от населението не може да си позволи да закупи собствено жилище", коментира председателят на НАСП Георги Шопов.

Сред възможните решения, които ще намалят цените на жилищата в София и ще ги направят по-достъпни, е въвеждането на електронно строително разрешение. То ще даде възможност за електронна връзка между всички общински и държавни органи, компетентни по съответната документация.

Строим с 60% повече апартаменти в края на 2018 г. на годишна база

Строим с 60% повече апартаменти в края на 2018 г. на годишна база

Най-много строежи на нови сгради в Пловдив

Друга стъпка, за която настояват от Асоциацията, е приемането на "мълчаливото съгласие" при някои етапи от административния процес. Това ще ускори изпълнението на процедурите, тъй като в момента част от дейностите се бавят заради липсата на становище, а не от фактически обоснован отказ.

Има и идея младите семейства, които купуват първо жилище, да бъдат освободени от ДДС по сделката.

Друг проблем в сектора, с който обществото трябва да се справи, според НАСП са панелните блокове, тъй като те имат най-много още едно-две десетилетия живот, а спасяването им ще бъде сложно.

Санирането е външно гримиране на много болен човек - той ще изглежда малко по-добре, но вътре ще е развалина, обясниха образно ситуацията от Асоциацията.

Българите строят все по-малки жилища

Българите строят все по-малки жилища

43% от всички нови апартаменти са двустайни