Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова заяви, че са рехабилитирани 120 км пътни участъци в област Смолян. Тя присъства на въвеждането в експлоатация на 4 км от главната пътна артерия на Смолян, съобщиха от регионалното ведомство.

"Днес се пускат за движение последните 4 км от общо 120 км, които успяхме да рехабилитираме в Област Смолян през двете години от втория мандат на кабинета Борисов, за което инвестирахме 130 млн. лв.
Област Смолян е уникална с това, че до тук няма жп линия, има само пътища, затова те са носител на поминъка, на възможността за хората да пътуват, да работят, възможност да се развива туризма", обяви Павлова.

"Изцяло реновирахме и завършихме ремонта на пътя на участъка от Асеновград до Смолян, като инвестицията в участъка с дължина 50 км е за над 60 млн. лв. от бюджета и съфинансиране от Европейска инвестиционна банка", напомни Павлова.

Тя уверява, че в момента това е най-безопасният участък през деня и през нощта, защото са вложени най-новите технологии, осигурени са най-осветените тунели и е монтирана двойна мантинела и такива за мотористи, интелигентни знаци, които променят своето наименование в зависимост от ситуацията, обясни Павлова..

Министърът отчете, че вече е завършен и друг важен участък в областта - от Смолян до Стойките, в който са инвестирани 27 млн. лв. европейско и национално финансиране. Резултатът от тези 27 млн. Лева е 25 км вече панорамен път с велоалея. Министърът в оставка напомни, че са рехабилитирани и пътищата от Смолян към Пампорово, към Предела и към Рудозем.

Министърът подчерта, че инвестициите в областта са не само в пътища. В момента се санират 35 сгради в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. През следващата година могат да бъдат обновени още 60.

Според нея, голяма част от сградите в Смолян, които влизат в обхвата на програмата, ще бъдат изпълнени. В 10 от вече санираните сгради сметките на домакинствата са намалели със 70%. С програмата подкрепихме не само домакинствата, но и малкия и среден бизнес в региона, подчерта Павлова.

Тя напомни, че на общината са предоставени 20 млн. лв. от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, за да продължават инвестициите за улици, велоалеи, пешеходни тротоари, както и в енергийна ефективност на училища и детски градини. Надявам се с това цялостната инфраструктура не само в Смолян, но и в останалите общини в областта да стават все по-хубави, заяви министърът.

Новоизграденият участък с дължина 3,65 км от обходния път на Смолян започва от митницата в кв. "Устово" и завършва при местността Бункера на кв. "Райково". Със строителството на пътната отсечка се осигурява връзка на път II-86 Асеновград - Смолян и път III-866 Смолян - Рудозем като се избягва преминаването през кв. "Устово" на гр. Смолян. Инвестицията е за близо 28 млн. лв. с ДДС.

Изграждането на обходния път започва в периода 1988-2004 г. и е преустановено поради липсата на средства. В момента в експлоатация е 4,8-километров участък между кварталите Смолян и Райково.

През ноември м. г. Управителният съвет на АПИ включи изградения сега участък към лот 14 на "Транзитни пътища V". По проекта е доизграден тунелът в квартал "Устово" с дължина 421 м, който е с две платна по 3,75 м и два тротоара, както и LED осветление. Рехабилитирани са 990 м от съществуващия път. Построени са 5 моста - над реките Бяла и Черна.

На церемонията присъства и премиерът в оставка Бойко Борисов, председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, областния управител на Смолян Недялко Славов и кмета на града Николай Мелемов.