С близо 4 млн. лв. ремонтират Бачковския манастир, съобщи БНТ.

Това предвижда проект, който ще се финансира от европейската програма "Региони в растеж". С парите ще бъде ремонтирана оригиналната порта. Ще бъдат изградени и помещения за хора с увреждания.

Една от дейностите по проекта предвижда, за по-голямо удобство на поклонниците, да бъдат ремонтирани 25 спални помещения.

"Поклонниците търсят и искат по-малки стаи с прилежащи тоалетни и бани, така че тези големи спални помещения, с които разполагаме сега ще бъдат направени на по-малки спални помещения", обясни епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир.

Борисов раздаде милиони за манастири и детски градини

Борисов раздаде милиони за манастири и детски градини

Рилския, Троянския, Бачковския, храма в Кръстова гора и Духовната академия

Ще бъдат обособени помещения и за хора с увреждания.

"Такива помещения ще бъдат изградени в близост до храма, в пряка връзка с храма и с манастирската трапезария, така че тези наши братя и сестри да се чувстват напълно удобно", допълни епископ Сионий.

За първи път от създаването на манастира ще бъде ремонтирана и оригиналната порта. Ежедневно хиляди поклонници минават покрай тази врата, но не подозират, че това е оригиналната порта на Бачковския манастир. Предстои тя да бъде ремонтирана и да бъде поставена на мястото си.

"Тази древна врата е запазила по себе си, както цветята от венците, които се слагат на големите празници, така е запазила и дупките от куршумите от робството", добави игуменът на Бачковския манастир.

Борисов не забравя нито църквите, нито джамиите

Борисов не забравя нито църквите, нито джамиите

Кабинетът отпусна над 3,5 млн. лв. за ремонт на храмове у нас

В близост до манастира ще бъдат изградени и два нови паркинга.

"Като площ смятаме достатъчно да има две места за паркиране по пет декара", каза още епископ Сионий.

Проектът получи одобрението на Светия Синод, както и на Министерството на културата.