"Етническата толерантност е нещо, което винаги ни е водило, а хора, които обичат своя Господ и своята религия, почитат и чуждата. Защото разбират и знаят какво е да си вярващ". Това заяви премиерът Бойко Борисов на редовното правителствено заседание днес.

Кабинетът отпусна допълнително 3 513 552 лева за ремонт на църкви и манастири, както и 140 088 лв. за аварийни ремонтни дейности по джамията "Фатих Мехмед" в Кюстендил.

400 000 лева от осигурените общо 3,5 милиона лева са за строително-ремонтни дейности на манастира "Св. Марина" в русенското село Каран Върбовка. Става въпрос за един от най-старите български манастири - от периода на Второто българско царство. Светата обител е и основен поклонически и туристически обект в района. Отпуснатите средства ще бъдат вложени в окончателното реконструиране на манастира.

Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум благодари и за средствата, отпуснати за двете духовни училища на Българската православна църква - Софийската и Пловдивската духовня семинария.

 Отпускат 2,5 милиона лева за ремонти на храмовете в страната

Отпускат 2,5 милиона лева за ремонти на храмовете в страната

Парите ще бъдат и за доизграждане на храмове

Главният мюфтия Мустафа Хаджи пък изказа благодарност към правителството за отпуснатата помощ както за джамиите, така и за училищата, където се подготвят бъдещите им служители.

На заседанието беше отбелязано и че в края на 2020 година е започнала реставрацията на джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград, за което правителството осигури 712 450 лв.

Премиерът изрази убеденост, че когато средствата се инвестират в храмове, джамии, училища, читалища, това е добре за народа. Тези, които не са го правили, са оставили и църквите, и джамиите да се рушат, отбеляза той.

Общо 1 036 552 лв. от отпуснатите днес средства са за община Кюстендил. Те са предназначени за основно обновяване на храма "Успение Богородично". Другите средства са за храмове на територията на Софийската митрополия.

535 903 лв. са за строително-ремонтни дейности в старинния и възрожденски храм "Св. Димитър" в Кюстендил, построен през 1866 г.

За храм "Св. Мина" в Кюстендил - един от трите старинни възрожденски храма в града, бяха отпуснати 311 332 лв. за строително-ремонтни дейности.

Борисов доволен, че изпълнил обещаното за Рилския манастир

Борисов доволен, че изпълнил обещаното за Рилския манастир

Премиерът подчерта, че е дал 6,5 млн. лв. за пътя и 1,62 млн. лв. за пречиствателна станция

Кабинетът отпусна и 195 689 лв. за доизграждане на храма "Св. Петка" в кюстендилското село Невестино.

562 504 лв. са за строително-ремонтни дейности по храм "Св. апостол и евангелист Лука" край кюстендилското село Граница, построен през X век.

За строително-ремонтни дейности по храм "Св. архангел Михаил", с. Шума, (общ. Годеч), са отпуснати 396 980 лв. С тях ще се реализира основен ремонт на манастирската сграда, за да бъде възможно заселването на монаси в нея и превръщането на храма в един от най-посещаваните църковни обекти в община Годеч.

За довършване на строителството на храм "Сретение Господне" в Перник бяха отпуснати 75 000 лв.