Брутният вътрешен продукт на България може да нарасне с допълнителни от 1,9 до 2,9% над прогнозираното към 2026 година заради милиардите евросредства, които се очаква да получи страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост.

Такава прогноза направиха експерти от Европейската комисия на онлайн брифинг от Страсбург за български медии. Тъй като брифингът се намира "под ембарго" можем да посочим изнесените данни, но не и да цитираме конкретни имена.

По плана до 2026 страната ни трябва да получи 13,52 млрд. лева, като националното съфинансиране е 2,123 млрд. лева.

Получаваме €1,3 млрд. по Плана до края на годината

Получаваме €1,3 млрд. по Плана до края на годината

Не е необходимо да се чака обаче до есента, за да се започне реална работа

България е страната в ЕС, която получава най-много средства по плана спрямо размера на икономиката си, изтъкнаха експертите от ЕК. А в прогнозите за до близо 3% ръст на БВП не се отчитал ефектът от структурните реформи, които страната ни е поела като ангажимент, които, ако станат реалност, обективно ще подобрят икономическата среда, респективно икономическият ръст.

Именно що се касае до въпросните реформи, които България е обещала да изпълни - от ЕК изразяват силно удовлетворение от тях.

"Много сме удовлетворени от ангажиментите на България в областта на върховенството на закона, в борбата с корупцията, обществените поръчки, справянето с дългогодишния проблем с отчетността на главния прокурор. Спокойно мога да твърдя, че този пакет от мерки е съществен и може да реши много от проблемите. Разбира се, ЕК ще продължава да следи прогреса на България по механизма за върховенство на закона", заяви един от представителите на Еврокомисията.

До часове светва зелена светлина от ЕК по Плана за възстановяване

До часове светва зелена светлина от ЕК по Плана за възстановяване

Премиерът се похвали с енергийната сигурност, върховенството на правото и 62 нови влака

Не е говорено за максимален срок за затваряне на въглищните ни ТЕЦ-ове 2038 година, казаха от комисията. Има разбирателство "Мариците" да продължат да работят, но пакета от мерки и проекти, предвидени в сектор енергетика - утрояване на соларните и вятърните мощности, проектите за геотермална енергия, както и производството на батерии са от изключителна важност и ще ускорят прехода на България към въглеродна неутралност, посочват от ЕК.

Изискванията на Брюксел, записани в "Зелената сделка" са намаляване с 40% на въглеродните емисии до 2025 г. в сравнение с 2019 г., забрана на строеж на нови въглищни централи и затварянето на съществуващите такива до 2038 г.

От ЕК препотвърдиха думите на вицепремиера Асен Василев, че първият транш от средствата по плана - 1,3 милиарда евро, ще бъдат преведени още тази година, най-вероятно след края на лятото. Всичко обаче в момента зависи от родното правителство, което следва да изпълни ангажиментите си за секторни реформи.

Припомняме, след четири пъти отлагане на срока за одобрение на националния ни План, утре по покана на премиера Кирил Петков за официално представяне на одобрението на ПВУ идва председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Кирил Петков извънредно в Народното събрание заради промени в Плана за възстановяване

Кирил Петков извънредно в Народното събрание заради промени в Плана за възстановяване

Обсъдихме проекти, разкри Асен Василев