1,3 милиарда евро по Плана за възстановяване и устойчивост ще получи България до края на годината.

Това съобщи на въпрос на News.bg вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг след заседанието на Министерски съвет.

"Реформите, които са заложени за изпълнение в първата половина на 2022 година, ще бъдат изпълнени. След което ще поискаме съответните средства, става дума за 1 милиард и 300 милиона евро. След това процесът по изплащането на средствата и верифицирането на реформите отнема 2-3 месеца, така че в рамките на годината тези средства ще ги получим", каза той.

Не е необходимо да се чака обаче до есента, за да се започне реална работа. Причината - в бюджета има отделени 4 милиарда лева, които да финансират проектите по плана, като в последствие тези пари ще се възстановят от транша от Брюксел.

"От утре министерствата ще могат да започнат да подготвят тези проекти и в най-кратки срокове тези средства да стигнат до българските граждани и фирми", посочи Василев.

Томислав Дончев: Планът за възстановяване е приказки от 1001 нощ

Томислав Дончев: Планът за възстановяване е приказки от 1001 нощ

Закъсняваме и с одобрението на оперативните програми

Общо Планът за възстановяване и устойчивост за страната ни е в размер на 13,52 млрд. лева, като националното съфинансиране е 2,123 млрд. лева.

Като основно постижение правителството отчита отстояването на енергийните интереси на страната чрез незатварянето на ТЕЦ-овете, развитието на ВЕИ-тата, предстоящото изграждане на завод и площадка за батерии. Както по-рано Петков, така и Василев подчертаха още предстоящите значителни инвестиции в образование и наука, транспорт, инфраструктура, помощи за бизнеса и гражданите.

"Тези средства са един огромен шанс България да трансформира нашата икономика и нашето общество в едно модерно европейско общество. За да може това да се случи, трябва да се направят и редица заложени реформи. Тези средства не идват като подарък. Ако не направим реформите, няма да получим средствата", добави финансовият министър.

Правителството си играе с Плана за възстановяване и с цялата икономика

Правителството си играе с Плана за възстановяване и с цялата икономика

Вицепремиерът Василев дължи много сериозни отговори на тези въпроси. Вече имаме нулева година