Истинското намаление на цената на газа ще получим, когато развием нашите възможности за добив на газ.
Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Газът, който добиваме от Черно море е 40% по-евтин от този, който получаваме на граница, посочи министърът и изтъкна, че истинското намаление ще се получи със стимулиране на местния добив.

Скокът на газа няма да вдигне цените на топлото, обещава ДКЕВР
Още...

Тогава не само ще сме енергийни независими, но ще имаме и цена, която е наполовината на тази, която имаме сега, категоричен е Добрев.

Истината е в местния добив - не толкова в трасетата и различните източници, защото има производствени разходи и цената не може да бъде такава каквато ни се иска, поясни министърът.

По повод преговорите с „Газпром" и цената на газ, Добрев каза, че не бива да се прибързва. По думите му отстъпката вече е изчислена, така че когато й да я получим цените ще намалеят и това ще бъде усетено от обикновения българин.
Припомняме, това, което до момента е ясно е, че обещаната от Русия отстъпка в цената на газа е от 11, 1 %.

Добрев отбеляза, че трябва да направим своеобразна реформа в пазара на газ.
„От 2007 пазара на газ се счита за либерализиран, но на практика не е. Трябва да отворим пазара, така че всички фирми, които имат договори с Русия, да имат достъп до българските клиенти", подчерта енергийният министър.

„Ако допуснем други фирми, ще се появи конкуренция, което ще е добре. От това ще спечелят както хората, така и бизнесът", посочи още той.

„Ние продължаваме да имаме само един доставчик, който продава газ на цена, регулирана от ДКЕВР. Не бива заради затрудненията, които ще срещне „Булгаргаз" да държим монопола", категоричен е Делян Добрев.

На въпрос кой е по-важният проект за България - „Набуко" или „Южен поток", Добрев подчерта, че подкрепяме и двата проекта, тъй като те носят различни привилегии.
„Южен поток" ще ни осигури по-голяма сигурност по доставката от страна на трасе и няма как Украйна да създаде проблем с доставката на газ, както се случи през 2009 г.
Другият проект пък ни носи и диверсификация - можем да купуваме газ и от Каспийско море.

Припомняме, по време на форум за зелена енергия вчера енергийният министър изказа предположение, че цената на газа ще поскъпва. Той поясни, че цената се определя на база петролните деривати за 9 месеца назад и цената на долара.