Обмисля се орязаните с 230 милиона лева средства за субсидии за земеделските производители да бъдат компенсирани с продажба на земя от държавния поземлен фонд, тъй като в момента има голямо търсене на земеделски земи.

Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов в кулоарите на парламента.

Припомняме, Министерството на земеделието ще получи с 230 милиона лева по-малко през следващата година за изплащане на субсидиите за земеделските производители, като това намаление е заложено в бюджет 2012.

От Асоциацията на земеделските производители реагираха незабавно на новината и припомниха, че орязването на средствата не отговоря на подписаното през септември споразумение с правителството. В меморандума с управляващите бяха заложени 570 милиона лева за национални доплащания, държавни помощи и възстановяване на средства от акциза на горивата за селскостопански нужди.

Найденов уточни, че продължават да се обсъждат варианти за компенсиране на орязаните средства. Той каза, че темата ще се дискутира с председателката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова и Десислава Танева, председател на земеделската парламентарна комисия.

Очаквам предложения от тяхна страна, изтъкна аграрният министър.Предстои следващата седмица и заседание на земеделската комисия, на което да бъде обсъдена ситуацията. Ние сме поели ангажимент към бранша и трябва да го изпълним, подчерта министърът на земеделието. Предстои ни нелеката задача да осигурим тези пари, допълни той.

Ще се оптимизира и съставът на Селскостопанската академия, стана ясно още от думите на Мирослав Найденов, но имоти на академията няма да бъдат разпродавани.