Българският министър на икономиката Емил Караниколов и турският му колега Нихат Зейбекчи се договориха за провеждането на два съвместни бизнес форума през тази година. Очаква се проявите да засилят развитието на търговско-икономическото сътрудничество между двете държави, съобщиха от Министерството на икономиката.

Бизнес форумите ще бъдат организирани през пролетта в Турция и през есента в България. Това стана ясно по време на среща в София.

За периода януари-септември 2017 г. износът за Турция е в размер на 1,527 млрд.евро, с което се отчита 7.7% дял от общия износ и ръст от 12.5%. Вносът от Турция е в размер на 1,386 млрд.евро, с което се отчита 7.0% дял от общия внос и ръст от 23.4%. Двустранният стокообмен за периода е в размер на 2,913 млрд.евро.

Ердоган идва във Варна на 26 март за среща на върха ЕС-Турция
Обновена

Ердоган идва във Варна на 26 март за среща на върха ЕС-Турция

До днес не беше ясно кога точно ще се проведе срещата

Турция е един от водещите търговски партньори на страната ни и заема 3-то място в българския износ с дял от 7,7%, подчерта министър Караниколов. Той представи пред министъра на икономиката на Турция мерките за насърчаване на инвеститорите, както и възможностите които предлага страната ни в Индустриалните зони.

Караниколов и министър Зейбекчи се договориха за изграждането на бизнес и търговски центрове в двете държави, за да бъде реализиран по-добре потенциала в икономиката. Двамата обсъдиха още възможностите за инвестиции в инфраструктурни проекти и сътрудничеството в областта на земеделието.

Турските фирми се интересуват от транспортни и енергийни проекти у нас

Турските фирми се интересуват от транспортни и енергийни проекти у нас

Стокообменът ни с Турция за януари-септември 2017 г. е €58,8 млн.

По-рано през деня турският министър на икономиката бе приет от българския премиер Бойко Борисов. Двамата обсъдиха възможността за общи енергийни и инфраструктурни проекти.