Аз не използвам статистиката на Мая Манолова за безработните в страната. Позовавам се на данните от Агенцията по заетостта. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред bTV.

По думите на Манолова в България има 350 000 безработни, а социалният министър подчерта, че към момента те са 290 000, като увеличението заради кризата с коронавируса е 90 000.

1248 души са се регистрирали в бюрата по труда към петък, поясни Сачева. Тя отбеляза, че това е норнално, тъй като преди кризата средно дневно са се регистрирали около 1300 души.

Въпреки това социалният министър не изключва вариант да има втора вълна на безработицата през есента, но тя увери, че ще работят, за да не се допускат високи нива на безработица.

За мярката 60/40 Сачева заяви, че тя действително работи и вече на 170 000 души са изплатени възнагражденията.

Сачева не очаква трусове на безработицата в следващите месеци

Сачева не очаква трусове на безработицата в следващите месеци

Планират удължаване на мярката 60/40 с още три месеца

Тази мярка не може да се оценява през парите, а през броя на работните мяста, подчерта министърът.

По думите ѝ мярката може да продължи и след 30 септември за някои от секторите, които все още изпитват затруднения.

Сачева поясни, че до момента секторите, които най-много са се възползвали от мярката са различни компании от преработващата промишленост, хотелиерство, ресторантьорството и др.

По отношение на пенсиите, социалният министър заяви, че от 1 юли те се увеличават с 6,7%, като минималната пенсия става 250 лв.

С план за 19 месеца Манолова извежда българите от кризата

С план за 19 месеца Манолова извежда българите от кризата

Управлението е в каскаден разпад и предстои смяна на караула

Във връзка с намаляване на ДДС за ресторантьорите Сачева отбеляза, че има своето мнение, но подкрепя политическото решение. Тя била на мнението на финансовия министър.

На въпрос дали ще има затягане на мерките след увеличението на случаите с COVID-19, Сачева уточни, че нищо не се мисли предварително, всичко зависело от данните.

По думите ѝ по-скоро ще се търси локално решаване на проблема.