Проблемът в предлаганите български проекти за финансиране от еврофондовете е тяхното качество. Това е мнението на заместник-председателя на Българската стопанска камара Камен Колев, съобщава радио Варна.

В града се провежда двудневно обучение на бизнесмени за подготовка на евро-проекти.

Колев посочи, че само една трета от предложените от началото на годината проекти пред министерствата на икономиката и на труда и социалната политика са одобрени.

Той коментира, че ниският процент на одобрените български фирми е заради изкуствено завишените критерии, които се предявяват от страна на българската администрация, а не от Брюксел.
Голяма част от фирмите у нас не могат да обосноват възможностите за изпълнение на проектите, с които кандидатстват, допълни Колев.

Според Колев, българските фирми трябва да се обединяват в консорциуми с цел получаване на финансиране, за да са конкуренти на чуждите дружества, участващи в търгове у нас.

Стопанската камара e против предложените промени в Закона за обществените поръчки, според които свързани с възложителите лица ще могат да участват в конкурсите по закона, каза още Колев, като подчерта, че това създава условия за корупция.