Държавата чрез нормативните си актове трябва и е длъжна да подпомага дейността на дребния и среден бизнес, като му създава условия за спокойна и сигурна работа. Това заявяват от СДС в своя официална позиция по повод Наредба Н-18.

Според партията честата промяна в правилата за работа и свръхрегулацията вредят на бизнеса. По тази причина те приветстват решението на правителството да отложи влизането в сила на Наредбата. Те обаче смятат, че това действие е недостатъчно.

От СДС настояват Наредба Н-18 да бъде преразгледана и изменена в посока "премахване на тежките изисквания към работещия бизнес".

АИКБ приветства отлагането на Наредба Н-18

АИКБ приветства отлагането на Наредба Н-18

По-дългият срок бил необходим за изчистване на неясните текстове и обучение на служителите

Според тях съществуващото в момента онлайн предаване на данни за касовите продажби е достатъчно за следене на оборотите за целите на фиска.

Изискването за наличие и постоянна свързаност на СУПТО с НАП е непропорционално тежко условие за правене на бизнес, което може да доведе до повече фалити на дребни и среди дружества или излизането им в сивия сектор на икономиката, посочва се в становището.

Според партията, за да се намали сивата икономика, трябва да се осигури спокойна среда за правене на бизнес чрез прости и ясни правила за взаимодействие на търговците с държавните органи.

Наредба Н-18 в сегашния си вид не помага за въвеждане на нито едно от тези условия, поради което призоваваме правителството да отмени променените текстове в нея и да намери други начини за борба със сивата икономика, които да не са в тежест на бизнеса, настояват от СДС.

Хотелиери и ресторантьори блокираха бул. "Цар Освободител" и "Орлов мост"
Обновена

Хотелиери и ресторантьори блокираха бул. "Цар Освободител" и "Орлов мост"

Искат оставката на правителството заради Наредба № Н-18